Lansarea catalogului „L’Année dernière à Malmaison”

 
 

Marți, 23 Ianuarie, începând cu ora 19, vă așteptăm la /SAC @ Berthelot 5 la lansarea catalogului „L’Année dernière à Malmaison” (Anul trecut la Malmaison).

În 2022 a avut loc la /SAC @ Malmaison expoziția "Anul trecut la Malmaison". Titlul trimite la momentul când, cu un an înainte, Malmaison devenea gazda unei noi comunități artistice, Atelierele Malmaison. Ne-am dorit ca, (măcar) la un an după punerea în scenă, să reluăm într-un catalog (coproducție /SAC și Editura Vellant) expoziția LADAM. Astfel, in 2023, cu puțin înainte să fi fost deja 2024, am tiparit o carte despre o expoziție din 2022, interconectată cu ce s-a întâmplat în 2021 (și înainte). Filmul "L’Année dernière à Marienbad" (Alain Resnais, 1961), cu cadrele sale lungi-continue și structura sa narativă ambiguă/labirintică, în care timpul și spațiul sunt cumva fluide, cu multiplele sale intersecții de narațiuni, a inspirat explorarea/abordarea curatorială din expoziția “L'Année dernière à Malmaison”. Continuând demersul curatorial, apariția editorială este un asamblaj de carte și catalog, cu texte despre timp și temporalități intersectate cu imagini de ansamblu din spațiul expoziției și detalii din lucrările expuse. Rătăciri într-un labirint fluid de timpi și spații subiective generate de discursul intrinsec al fiecărei opere expuse și de dialogul dintre aceste obiecte în-și-cu spațiile, sălile, holurile și istoriile de la Malmaison.

"Am început să vorbesc despre expoziție cu un an înainte, în 2021, mai întâi la Basel, cu Thomas Zitzwitz, co-curator al acestei expoziții, apoi cu Justin Baroncea și Maria Ghement, în timp ce pregăteam la /SAC @ Malmaison, cu Simona Diaconescu, "Izolare într-o serie de stări liminale" - o instalație performativă în sit real, ancorată în istoriile/memoriile acestui loc și în conexiunea dintre experiența izolării (corpului) în temporalitățile din istoria clădirii Malmaison, unde a funcționat un centru de detenție temporară, și experiența “embodied”, atât de puternică, a izolării pe care am trăit-o cu toții, cu un an înainte, în 2020, în lockdown. Același an 2020 când un grup de artiste și artiști descopereau spațiile de închiriat de la Malmaison și începeau să se organizeze pentru a co-fonda comunitatea artistică context Atelierele Malmaison. Echipa de la "Izolare (...)" a făcut atunci și o extinsă cercetare istorică, arhitecturală și antropologică a Malmaisonului, pe care am și publicat-o în cartea omonimă, coeditată tot de /SAC și Editura Vellant, care a devenit apoi un reper pentru multe alte proiecte, prezentări, studii, demersuri și creații artistice, inclusiv filme. Mi-am dorit să continuăm explorarea artistică a temporalităților istorice ale clădirii, de această dată printr-o expoziție internațională, cu o abordare curatorială colaborativă și asumat subiectivă.

Așa a apărut în 2022 expoziția LADAM - "L’Année dernière à Malmaison" (21 mai - 27 iulie la /SAC @ Malmaison) cu Olivia Berckemeyer, Louisa Clement, Dumitru Gorzo, Gregor Hildebrandt, Adelina Ivan, Alicja Kwade, Haleh Redjaian, Henning Strassburger, Mircea Suciu, Philip Topovolac, Ambra Viviani, Thomas Zitzwitz (artiști), Alex Radu si Thomas Zitzwitz (curatori), Maria Ghement și Justin Baroncea (design de expoziție), Atelier SET (set design productions), Victor Bartis (graphic design), rochii de la Les vacances d'Irina brodate de Atelier Tron, cu aportul consistent de îngrijire/ management/ asistență de la Simona Abagiu, dar și de la Teodora Grindei, respectiv de la Vanda Ionescu și Ligia Tutunaru (from my all-time dream team)." Alex Radu

Iar acum, Victor Bartis repovestește expoziția într-o publicație cu texte de Alex Radu, Justin Baroncea, Maria Ghement, Björn Vedder, traduceri de Cristina Ginara, cu vederi din expoziție de Andrei Mărgulescu și Dan Vezentan, și cu propria sa viziune de design grafic de carte (obiect) de artă.